Kuron ve Köprü Nedir?

Kuron ve Köprü Nedir?

KURON: Çürük kırık veya başka bir nedenle aşırı madde kaybı olan dişlerin küçültülüp kaplanması işlemidir.

KÖPRÜ: Bir veya birden fazla diş eksikliğinde, komşu dişlerin küçültülüp, bunlara gelen özel kaplamalardan destek alınılarak ara boşlukların doldurulması işlemidir. Herhangi bir nedenle diş kaybı meydana geldiğinde komşu dişlerde bu boşluğa doğru hareket başlar. Bunun sonucunda yandaki dişlerde dişeti problemleri, bu boşluğa devrilmeye bağlı kemik kayıpları, estetikte bozulma ve çiğneme kuvvetlerinde değişiklikler meydana gelir. Eğer uzun süre bu boşluk implant yada köprü ile restore edilmezse bu komşu dişlerde de kayıplar olabilir. Son 15 yıllık döneme kadar eksik dişlerin tamamlanmasında ve aşırı madde kayıplı dişlerin restorasyonunda en sık kullanılan yöntemler olan kuron ve köprüler, günümüzde mümkün olduğunca en son düşünülmesi gereken tedavi seçenekleri olmuştur. Dişlerin problemi yaratma ihtimalleri vardır ve günümüzde bu seçenekten önce düşünülmesi gereken implant ve inlay-onlay dolgular, lamina vb gibi daha koruyucu ve estetik seçenekler öne çıkmaktadır. Artık daha önceden kesilmiş dişler hariç pek kullanılmayan uygulamalardır.

METAL DESTEKLİ KURON VE KÖPRÜLER
Altyapı olarak standart metal veya değerli metal alaşımlar kullanılabilir. Altın diş hekimliğinde kullanılan maddeler içinde, diş ve diş eti ile uyumlu en kıymetli malzemelerden birdir. Bu yüzden değerli metal kullanılarak yapılan uygulamalar ile daha sağlıklı ve estetik sonuçlar elde edilir.Dişlerin hazırlanması esnasında dişi çepeçevre saran bir basamağa (epolman) oturtulmaları idealdir. Böylece minimum kenar açıklığı ve dişeti problemi olma ihtimali sağlanır. Metal destekli kuron ve köprüler hassas uygulandıklarında koruyucu ve dayanıklı tedavilerdir.

METAL DESTEKSIZ FULL PORSELEN KURONLAR
Güçlendirilmiş porselenden yapılırlar. Kuronların görüntüsünü pek çok şey etkilese de en önemlisi ışığa verdikleri tepkidir. Doğal dişler ışığı geçirir. Bunun sonucu olarak da dişte derinlik ve canlılık ortaya çıkar. Metal desteksiz porselen kuronların (full porselen) ışık geçirme özelliklerinden dolayı, derinlik ve canlılıkları daha fazladır. Böylece doğal dişe en yakın sonuçlar elde edilir.

FULL PORSELEN KURONLARIN AVANTAJLARI

FULL PORSELEN KURONLARIN AVANTAJLARI

  • Full porselenler ışığı geçirdiklerinden doğal diş yapısına çok benzer bir estetik oluştururken, çok iyi yapılmış bile olsa metal-porselenlerde bir donukluk ve yapaylık vardır. Bu nedenle özellikle ön dişlerde full porselenler tercih edilmelidir.
  • Metal destekli porselenler bazı ışıklarda (disko, fotoğraf makinası flaşı vb.) ağızda yokmuş gibi koyu renk bir boşluk görüntüsü verirler. Full porselenler ise doğal diş gibi her türlü ışığı geçirirler.
  • Metal destekli porselenler mekanik olarak dişe yapıştırılırlar. Full porselenler mekanik ve kimyasal olarak dişe tutturulur. Bu yüzden metal desteklilere göre tutuculukları çok daha yüksektir.Kaplamanın altından dişin çürüme ihtimali daha düşüktür.
  • Metal desteksizlerde alt yapıda metal olmadığı için kuron-diş eti hizasında koyu renk bir çizgi olmaz. Daha estetik bir görüntü sağlanır.Özellikle metal porselenler yapıldıktan sonraki birkaç yıl içinde dişetinde meydana gelebilecek çok hafif bir çekilmede bile bu dişeti sınırındaki hoş olmayan görüntü ortaya çıkabilir.
  • Diş eti çekildiğinde, full porselenler estetik görünümlerini korurlarken, metalporselenler diş ile birleştikleri bölgede kötü bir görüntü oluştururlar.
  • Uzun yıllar kullanılan metal alt yapılı kaplamalar dişetinde dövme benzeri bir boyanma da oluşturabilmektedir.
  • Alt yapıda kullanılan bazı metallere karşı (nikel vb.) oluşabilecek allerji riski full porselenlerde yoktur.
  • Metal destekliler uzun yıllar dayanıklılık açısından tek olduklarından kullanıldılar. Ancak günümüzde metal altyapı kadar dayanıklı ve estetik altyapılar üretildiğinden artık dayanıklılık konusundaki önceliklerini kaybettiler. Ancak yinede özellikle 1. dereceden estetiği etkilemeyen bölgelerde fiyat avantajından yararlanmak maksadıyla kullanılabilmektedirler.
  • Zirkonyum metal alt yapı kullanılmayan tam porselen olarak adlandırılan malzemelerden sadece biridir. Diğerlerine oranla dayanıklılığı daha yüksektir ve kırılmalara karşı malzemenin kendi yapısında bulunan bir özellik ile korunur. Son yıllarda diş hekimliğinin ilerleme kaydettiği malzemelerden biridir ve hala geliştirilmektedir. Çok dayanıklı bir malzeme olmasının yanında estetik özellikleri daha önceden üretilmiş bazı malzemelerin yanında yetersizdir. Bu sebeple estetik kaplamalar yaptırmanın halk arasındaki adı olmaya başlayan zirkonyum kaplamaların çoğunlukla estetik açıdan yetersiz kalabildiğini belirtmek gerekir. Eksik dişlerin çok olduğu durumlarda bu malzemeyi kullanmak zorunluluk halini alır ama tüm dişleri ağzında olan kişiler için daha estetik ve doğal görüntülü malzemeler mevcuttur.

METAL DESTEKSİZ IPS KÖPRÜLER
Güçlendirilmiş porselenin özel makinalarda sıkıştırılması ile elde edilir. Özellikle ön dişlerde, ışık geçirgenliğinin çok iyi olmasından dolayı tercih edilir. Arka bölge için çiğneme kuvvetlerine karşı yeterince dayanılıklı değildir.Günümüzde estetik diş hekimliği uygulamalarında en yoğun olarak kullanılan ve başarılı sonuçlar alınan malzemedir. Doğal dişe en yakın sonuçları vermektedir.

METAL DESTEKSİZ ZİRKONYUM ESASLI KÖPRÜLER
Bu sistemde alt yapı olarak metal yerine beyaz bir metal olan zirkonyum alaşım kullanılır. Sistemin en büyük avantajı, ulaştığı çok yüksek dayanılılıkla, arka bölgedeki köprülerde tam estetik bir görünüm sağlamaktır. Estetik başarısı sağlamlığı kadar yüksek değildir.

TOTAL (TAM) PROTEZLER
Eğer kişi ağzındaki tüm dişleri kaybetmişse total-tam protezlerin yapılması gerekmektedir. Total protezler, dişlerin olmadığı ağızlarda ağızdan sağlanan hafif bir vakum ve denge ile çiğneme işlemine yardımcı olan protezlerdir. Alışma süreleri zor ve uzundur. Çoğu kişi tarafından alışma sonrası konforla kullanılabilmektedir.
Son yıllarda total protezler dişsiz ağızların tek şansı olmaktan çıkmıştır. Çene kemiğine yerleştirilen implantlar ve bunlardan destek alınarak hazırlanan protezler artık hastalara kendi dişleriyle çiğniyormuş hissi vermekte ve bu sebeple sıklıkla tercih edilmektedir.En basitinden alt çeneye yerleştirilen 2 implant daha haraketli ve uyumun daha zor olduğu alt çenede protezlerin haraketini azaltmakta ve büyük rahatlık sağlamaktadır. Minimum 2 olmak üzere dişsiz ağızlarda hastanın istekleri ve kemik durumuna göre çok farklı sayılarda implantlar ile sabit yada haraketli protezler yapılabilmektedir.

PARSİYEL/BÖLÜMLÜ PROTEZLER
Kısmi diş eksikliğinde özel akrilik ve metallerin kombinasyonu ile yapılan kroşe (kanca) veya hassas tutucu adı verilen metal parçaları ile dişe tutunmayı sağlayan protez çeşididir.

PROTEZE ALIŞMAK
Protez kullanımına alışmak biraz zaman alır. Bu süre yaklaşık 2 ay sürmektedir. Bazen hastaların protezlerini çıkarmadan belli bir süre takmaları gerekebilir. Bu sayede hekim hastanın rahatsız olduğu yerleri belirler ve protezin daha rahat ve iyi oturması için belli düzeltmeler yapabilir.

TAVSİYELER
Yumuşak dokular sürekli değişim geçirirler.Özellikle diş çekimi sonrasında diş etleri ve kemik dokusu azalma eğilimindedir. Proteze alışma süresi boyunca yumuşak dokular proteze uygun olarak sınırlanırlar. Hastalar hekimlerini periodik olarak görmelidirler, çünkü protezde veya yumuşak dokularda meydana gelebilecek bir değişiklik için muayene sırasında tavsiyeler ve düzeltmeler yapılabilir. Protezdeki adaptasyonun kaybolması sonucu baskı noktalarında iritasyonlar veya enfeksiyonlar oluşabilir. Çok uzun süre kullanılan protezlerde ana maddede yıpranmalar olabilir ya da yumuşak dokular çökerek protez ile olan uyumunu kaybedebilir. Bazende protezin sürekli damağa sürtünmesi sonucu protez kaidesinin tekrar yenilenmesi gerekebilir. Tüm bu durumlarda da hekim kontrolünün önemi devreye girer.

SIK RASTLANAN ENDİŞELER
Teknolojik gelişmeler sonucunda protezler doğal görünümlü yapılabilmektedir. Zamanla protez kullanan kişilerde belli bir güven oluşur,çünkü artık protezi doğal bir parçası olarak görmeye başlar ve ona alışır.Her yeni şey gibi protez kullanımı da zamana ve pratiğe ihtiyaç duyar.
Normal şartlar altında hastalar birçok yiyeceği yiyebilirler.Aşırı sıcak ve yapışkanlı yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Çiğneme sırasında protezin her iki tarafını da kullanmalı ve protezin dengesini bozmamalıdır.

Girne Cad. No: 9/A
Karsiyaka / Izmir / TURKEY

+90 (232) 463 66 32
+90 (530) 775 11 87

Çalışma Saatleri
Paz - Cum: 9:00 - 20:00

Randevu Talebi
info@kordondent.com.tr