Konservatif Diş Tedavisi

DİŞ ÇÜRÜĞÜ NASIL OLUŞUR?

Ağızdaki bakterilerden ve bunların yapışkan salgısı dextrandan oluşan bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturur. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına neden olur.

Diş çürüğünün ilk belirtisi diş yüzeyinde oluşturduğu beyaz bir lekedir. Bu aşamada çürük durdurulabilir ve geri dönebilir. Beyaz leke, minenin hangi bölgesinde mineral kaybı olduğunu gösterir. Bir süre sonra mineral kaybı bir delik açacak kadar büyür. Bu kayıp devam ederse dişin yumuşak iç kısımları da etkilenir ve yıkıcı işlem hızlanır. Tedavi en iyi ihtimalle büyük bir dolgu olacaktır.

DİŞ RENGİNDEKİ DOLGULAR

Kompozit dolgular çürük, kırık ve estetik amaçlı olarak kullanılan diş rengindeki dolgulardır. Bu dolgular, hazırlanmış kavitelere tabaka tabaka yerleştirilir ve her tabaka özel bir ışık ile sertleştirilir. Estetik ve ekonomiktirler. Bonding denen özel bir yapıştırıcı ile dişe
tutunabildiklerinden dişte gereksiz madde kaybına neden olmazlar. Sertleşme esnasında çok küçük de olsa bir büzülme olabileceğinden ömürleri porselen dolgular kadar uzun değildir. Kompozit dolgular sigara, çay, kahve, cola, soya gibi boyayıcı ajan içeren maddelerin kullanımına bağlı olarak renk değiştirirler.

PORSELEN INLAY-ONLAY DOLGULAR

Porselen dolgular laboratuarda hazırlanan üstün estetik ve dayanıklılığa sahip dolgulardır. Kompozit dolgulara göre, uygulandıkları diş ve komşu dişler ile çok daha uyumludur. Bu uyum , dolgunun ağız dışında laboratuar ortamında hazırlanma özelliğinden kaynaklanır. Dişin kırık, çürük veya eski dolgulu kısmı uzaklaştırıldıktan sonra kalan sağlam bölümün ölçüsü alınarak laboratuara yollanır. Laboratuar ortamında, hassas bir teknoloji ile hazırlanan model, özel IPS makinesine alınarak ideal estetik ve fonksiyona sahip dolgular elde edilir.

IPS porselen (Leucide reinforced pressable porcelain) dolgular, dünyada mevcut ağız içi restorasyon materyalleri arasında diş dokusuna en uygun malzemelerdendir. Bu porselen dolgunun hazırlanmasında ileri teknoloji kullanılır.

IPS dolgu yönteminde ağızdaki sağlıklı diş dokusuna dokunulmaz. Minimum madde kaybı ile maksimum tutuculuk sağlanır. Sıkıştırılmış özel bir porselenden olduklarından ve ağızda sertleştirilmediklerinden kenar sızıntısı minimumdur (Bu, dolgu altı çürükleri ve dolgunun düşmesini engeller).

Ayrıca bu porselenler dişin sertliğine yakın ve dişeti ile uyumlu malzemelerdir. Sertliği dişin mine dokusuna çok yakın olduğu için diğer porselenler gibi dişleri aşındırmaz, kompozit dolgular gibi de kendisi ağız içinde aşınmaz.

Özellikle büyük madde kayıplarında, kompozit dolgu veya kuron(kaplama) yerine tercih edilmelidir.

KOMPOZİT INLAY-ONLAY DOLGULAR

Kompozit materyalinden ağız dışında hazırlanarak dişe uygulanan dolgulardır. Dişin kırık veya çürük kısmı uzaklaştırıldıktan sonra oluşan boşluğun ölçüsü alınır ve bu model yardımı ile dolgu hazırlanır. Hazırlanan dolgu özel yapıştırıcılar ile dişe uygulanır. Kompozit inlay-onlayler kompozit dolgu uygulanamayacak kadar büyük kavitelerde kullanılırlar. Ağız dışında sertleştiklerinden büzülme roblemleri azdır, fakat yine de porselen dolgular kadar dayanıklı ve estetik değildirler. Ekonomik oldukları için tercih edilebilirler.

Girne Cad. No: 9/A
Karsiyaka / Izmir / TURKEY

+90 (232) 463 66 32
+90 (530) 775 11 87

Çalışma Saatleri
Paz - Cum: 9:00 - 20:00

Randevu Talebi
info@kordondent.com.tr